Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/2023 z dne 30. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/2023 z dne 30. 6. 2023

Kazalo

2278. Pravilnik o financiranju svetniških skupin in samostojnih članov mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec, stran 6311.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – ORZLS19, 73/95 – odl. US, 9/96 – odl. US, 39/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 26/97, 70/97, 78/97 – ZIPRS-A, 10/98, 34/98 – ZIPRS-B, 68/98 – odl. US, 74/98, 59/99 – odl. US, 70/00, 28/01 – odl. US, 87/01 – ZSam-1, 51/02, 108/03 – odl. US, 72/05, 21/06 – odl. US, 14/07 – ZSPDPO, 60/07, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE) in 17. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 91/20 – uradno prečiščeno besedilo) je Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec na 8. seji dne 14. 6. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o financiranju svetniških skupin in samostojnih članov mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se urejajo pravice in obveznosti svetniških skupin in samostojnih svetnikov glede uporabe finančnih in drugih sredstev, ki jih za njihovo delovanje, neposredno povezano z izvrševanjem funkcije članov mestnega sveta, zagotavlja Mestna občina Slovenj Gradec.
2. člen 
Finančna sredstva za delovanje svetniških skupin in samostojnih svetnikov se zagotavljajo iz sredstev občinskega proračuna.
Svetniške skupine in samostojni svetniki imajo pravico do porabe sredstev iz prvega odstavka tega člena.
3. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni finančna sredstva iz prejšnjega člena tega pravilnika uporabljati namensko ter z njimi ravnati kot dober gospodar, v skladu z določili tega pravilnika in z veljavno zakonodajo.
4. člen 
Svetniško skupino po tem pravilniku sestavljata najmanj dva ali več članov mestnega sveta, ki ustanovijo svetniško skupino in določijo vodjo te svetniške skupine. Vodja svetniške skupine v roku 15 dni po njeni ustanovitvi ali spremembi njene sestave o tem obvezno pisno obvesti župana in mu predloži seznam članov skupine z njihovimi podpisi.
Predložitev seznama članov svetniške skupine z njihovimi podpisi županu predstavlja osnovo za odobritev finančnih sredstev svetniški skupini, pri čemer se morebitne spremembe v sestavi svetniške skupine upoštevajo s prvim dnem naslednjega meseca po prejemu pisnega obvestila o takšni spremembi.
Samostojni svetnik po tem pravilniku je vsak član mestnega sveta, ki ni član nobene svetniške skupine.
II. FINANČNA SREDSTVA 
5. člen 
Finančna sredstva za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov v smislu tega pravilnika vodi pristojna služba občinske uprave ločeno za vsako svetniško skupino oziroma za samostojnega svetnika.
6. člen 
Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec določi višino finančnih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov v proračunu občine za vsako posamezno leto. Morebitna neporabljena finančna sredstva v posameznem proračunskem letu se ne prenašajo v naslednje proračunsko leto.
Sredstva na proračunski postavki se glede na število članov sorazmerno razdelijo med svetniške skupine in samostojne svetnike. Vodje svetniških skupin oziroma samostojni svetniki na začetku koledarskega leta oziroma po sprejemu proračuna prejmejo obvestilo o višini sredstev, ki jo imajo na razpolago v tekočem letu.
7. člen 
Vsak član mestnega sveta je lahko član le ene svetniške skupine.
V primeru sprememb v sestavi svetniških skupin zaradi morebitnega odstopa, izstopa, prestopa člana ali ustanovitve nove svetniške skupine se pravica do porabe še ne porabljenih finančnih sredstev in morebitne prevzete obveznosti v ustrezni višini prenesejo s prvim dnem naslednjega meseca po tem, ko prejme župan ustrezno pisno obvestilo vodje svetniške skupine iz 4. člena tega pravilnika.
Član svetniške skupine, ki izstopi iz svetniške skupine in ne vstopi v drugo svetniško skupino, pridobi pravico do finančnih sredstev kot samostojni svetnik.
8. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki lahko finančna sredstva uporabljajo le za svoje delovanje v mestnem svetu, in sicer za naslednje namene:
– nakup pisarniškega materiala,
– nakup in vzdrževanje pisarniške, računalniške in druge opreme,
– plačilo poštnih stroškov,
– plačilo stroškov fotokopiranja,
– plačilo strokovne literature,
– plačilo stroškov izobraževanja.
Sredstva se lahko porabijo zgolj za delo svetniške skupine oziroma samostojnih svetnikov in v nobenem primeru za delovanje političnih strank, kar mora biti razvidno tudi iz prilog k računu.
Izplačila iz proračuna se izvajajo na podlagi pisnih zahtevkov svetniških skupin ali samostojnih svetnikov ter na podlagi verodostojne listine, upoštevajoč veljavno zakonodajo ter interne akte o finančnem poslovanju, izvrševanju proračuna Mestne občine Slovenj Gradec ter javnem naročanju.
9. člen 
Vodja svetniške skupine ali samostojni svetnik poda pisni predlog (lahko tudi preko elektronske pošte) za porabo sredstev za namene naštete v prejšnjem členu tega pravilnika županu, pri čemer mora biti iz predloga razvidno, da je konkretna poraba sredstev neposredno povezana z delom mestnega sveta. V kolikor je predlog porabe skladen z določbami tega pravilnika, pristojna služba občinske uprave v roku 7 delovnih dni odobri uporabo sredstev z izdajo naročilnice oziroma v skladu z zakonom o javnem naročanju.
Račun za javno naročilo mora biti izdan in poslan na naslov Mestne občine Slovenj Gradec, vodja svetniške skupine pa je kot skrbnik sredstev dolžan v roku 7 dni po opravljeni storitvi oziroma dobavi blaga pristojni službi občinske uprave posredovati poročilo o opravljeni storitvi oziroma potrjeno dobavnico.
Župan oziroma pooblaščena oseba pristojne službe občinske uprave na podlagi zgoraj navedenih dokumentov odobri plačilo prejetega računa.
10. člen 
Pristojna služba občinske uprave je dolžna na zahtevo vodje svetniške skupine le-temu omogočiti vpogled v finančno dokumentacijo o porabi sredstev svetniške skupine in mu posredovati zahtevane podatke.
11. člen 
Finančna sredstva se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem pravilnikom in proračunom. Če svetniška skupina ali samostojni svetnik finančnih sredstev, ki jih prejema iz proračuna občine, ne uporabi za namene, določene s tem pravilnikom, se mu pravica porabe zmanjša za višino nepravilno porabljenega zneska.
Nadzor nad zakonitostjo in gospodarnostjo porabe sredstev na podlagi tega pravilnika opravljata občina z notranjim revidiranjem ter Nadzorni odbor Mestne občine Slovenj Gradec.
12. člen 
Ob zaključku proračunskega leta se pravica do porabe neporabljenih finančnih sredstev ne prenaša v proračun naslednjega leta.
Pisni predlog iz 9. člena mora biti v tekočem letu županu posredovan najkasneje do 1. 12..
Ob preteku mandata mestnega sveta se neporabljena sredstva ne ugotavljajo.
13. člen 
Po koncu koledarskega leta pripravi svetniška skupina ali samostojni svetnik poročilo o porabi sredstev.
III. OSNOVNA SREDSTVA 
14. člen 
Osnovna sredstva, ki jih svetniške skupine oziroma samostojni svetniki kupijo s finančnimi sredstvi na podlagi tega pravilnika, so last občine in jih svetniške skupine oziroma samostojni svetniki uporabljajo v času trajanja mandata.
V primeru prenehanja mandata morajo biti vsa osnovna sredstva občinski upravi vrnjena najkasneje v 15 dneh po prenehanju mandata. Za vračilo osnovnih sredstev so odgovorni predstavniki svetniških skupin oziroma samostojni svetniki.
Osnovna sredstva, ki jih ima na razpolago svetniška skupina, se lahko po koncu mandata prenesejo na novo izvoljene svetnike iste svetniške skupine. Prenos osnovnih sredstev se opravi zapisniško v soglasju s skrbnikom proračunske postavke.
IV. KONČNA DOLOČBA 
15. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2023
Slovenj Gradec, dne 14. junija 2023
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Tilen Klugler 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti